Zanimljivosti

Tvrda voda nije pogodna za zalijevanje nekih kućnih biljaka (orhideja, ciklame, azaleja, rododendron, hortezija, begonija, ...) Takve biljke treba zalijevati sa omekšanom vodom (npr. nekoliko kapi limuna u cca litru vode) u protivnom mogu požutjeti ili im čak otpasti lišće.

Priprema čaja s tvrdom vodom smanjuje i kvari bogatstvo aroma, te daje gorkast okus u ustima nakon pijenja. Da bi omekšali vodu za pripremu čaja, dovoljno je ostaviti vodu da kuha oko 5 minuta, te nakon toga dodati čaj.

Pijenje tvrde vode je zdravo. Kalcij i magnezij korisni su našem srcu i smanjuju rizik od srčanog infarkta. Kalcij je posebice važan za naše kosti i nezamjenjiv u zgrušavanju krvi. Magnezij je izuzetno bitan za ispravan rad naših mišića i živčanog sustava.

Tvrda voda zahtjeva veću količinu sapuna za stvaranje pjene u odnosu na meku vodu. Time se može lakše iritirati kožu i isušiti je. Ukoliko imate tvrdu vodu, potrebno je dodatno pripaziti na hidrataciju kože.

Glavne komponente tvrdoće vode su ioni kalcija i magnezija koji su esencijalni minerali u ljudskoj prehrani. Prema procjenama, čovjek vodom unosi u organizam 5-20% kalcija i magnezija.

Ne postoje dokazi da tvrdoća vode izaziva nepovoljne učinke na zdravlje ljudi. Naprotiv, rezultati niza epidemioloških studija sugeriraju da tvrdoća vode može zaštititi od bolesti.


Svjetska zdravstvena organizacija ne predlaže ograničavajuću vrijednost za tvrdoću vode.

 

 

 

AQUA d.o.o.   tel: 052-616-777    e-mail: info@aqua.hr