ČPP

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA 

Moja voda je puna pijeska, mulja, rđe i drugih mehaničkih nečistoća, kako da ih otklonim?
Neotopljene tvari (pijesak, mulj, rdja, ljuskanje cijevi, ...) je najednostavnije ukloniti mehaničkom filtracijom. Za uklanjanje mehaničkih nečistoća koristi se serija mehaničkih filtera - Aqua nudi svoju seriju: AquaClean 500 Plus, Aqua Clean Niagara 600, Aqua Clean Atlantic 700.

Koja je razlika između mehaničkih filtera?
Grupa mehaničkih filtera ima različite veličine priključaka i stupnjeve filtracije s manualnim ili automatskim, samostalnim čišćenjem. Mogućnosti i razlike izmedju filtera su stvar komoditeta, jednostavnosti korištenja, eliminiranja ljudskog faktora i sl.

Gdje stavljam filter za mehaničko čišćenje?
Mehanički filteri su POE (point of entry) i stavljaju se čim bliže priključku na javni vodovod. Priključci mu trebaju biti jednaki ili za jedan red veličine veći.

O čemu ovisi čistoća vode na izlazu iz filtera?
Čistoća na izlazu najviše ovisi o ulošcima i materijalu koji se korsti pri izradi filtera. Ulošci se razlikuju po mikronaži i materijalu, te po veličini radi protoka. Materijal može biti od inoxa ili najlona, pa se čiste i održavaju pranjem ili od plastičnih vlakana koje se nakon zasićenja bacaju. Zavisno od potrebe (opreme) i želje bira se mikronaža. Ukoliko se želi bolja filtracija onda se bira manja mikronaža ili čak kombinacija. Stave se dva filtera u seriju, jedan koji sakuplja grublje čestice, a poslije njega drugi koji skida fine, tako da duže traje.

Moji uređaji puni su kamenca, zašto?
Što je voda tvrđa, naslage kamenca su veće. Kamenac se stvara zbog velike količine Kalcija i Magnezija u vodi.

Kako se rješiti kamenca i tvrde vode?
Filter za omekšavanje vode AQUASOFT uklanjaju kamenac iz vode. Uklanjaju Kalcij i Magnezij te time omekšavaju vodu.

Kakva nam je voda potrebna?
Strojevi i uređaji (bojler, slavine, vodokotlić, cijevi, strojevi za pranje rublja i suđa, kotlovnica, ....) traže čim mekšu vodu. S druge strane, gledano na upotrebu vode za potrebe ljudske prehrane, u vodi za piće je poželjna čim veća prisutnost kalcija i magnezija. Potrebno je napraviti određeni kompromis. Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (NN 182/2004) propisuje minimalnu tvrdoću vode od 60 mg/L CaCO3. Tvrdoća vode od 60 mg/L = 3,4 °d TH spada u vrlo mekanu vodu koja ne oštećuje strojeve i uređaje, a s druge strane je zdravstveno ispravna.

Značajni pojmovi pri tretmanu s vodom

AQUA d.o.o.   tel: 052-616-777    e-mail: info@aqua.hr